Allergia vai Intoleranssi?
Allergioiden ja intoleranssien välinen ero on yksinkertainen.Yliherkkyys, Intoleranssi vai Allergia? Mitä sinun tarvitsee tietää.
Mikä intoleranssi tarkalleen on?
Intoleranssi tarkoittaa kehon kyvyttömyyttä sulattaa tuote kunnolla, oli kyseessä sitten ruokaintoleranssi tai ympäristötekijä (muu kuin ruokaintoleranssi). Intoleranssit voivat syntyä useista syistä, joista kaksi yleisintä ovat:
- Kehosta puuttuu tarvittavat ruoansulatusentsyymit tiettyä ruokaa varten, eikä se pysty sulattamaan tuotetta kunnolla tai ottamaan siitä ravintoaineita tehokkaasti. Ylikulutuksesta tai ylialtistumisesta johtuva herkkyys.
- Useat oireetjotuvat herkkyydestä tietylle tuotteelle. Herkkyyttä voi syntyä ylikulutuksesta tai ylialtistumisesta tuotteelle.
Selvittääksesi, onko sinulla intoleranssi vai yliherkkyys ruokatuotteelle tai muulle tuotteelle, voit ostaa testimme tänään.

Selvitä, onko sinulla intoleranssi tai yliherkkyys ruoka- tai muulle tuotteelle.
Allergia vai intoleranssi. Mitä eroa niillä on?
Allergioiden havaitseminen
Allergiat havaitaan mittaamalla immunoglobuliini E:n (IgE) määrää veressä, sillä tietyt verisolut auttavat taistelemaan allergioita vastaan. Mikäli olet allerginen jollekin tietylle ruoalle tai muulle tuotteelle, kehosi alkaa reagoida sillä hetkellä, kun se on yhteydessä siihen.
Yleiset allergiaoireet sisältävät paikallista turvotusta (esim. kurkussa tai kielessä), ihottumaa tai hengitysvaikeuksia. Pähkinät, äyriäiset, kananmuna tai soija ovat joitakin yleisimmistä allergeeneistä.
Allergiaan verrattuna intoleranssi ei ole niin vakava ja äkillinen. Nämä oireet syntyvät asteittain; ne voivat alkaa 30 minuutin kuluttua tai vasta 48 tuntia myöhemmin. Oireita voivat olla päänsäryt, pöhötys, paikallinen kutina tai ihon ärsytyskuten ihottuma, ylimääräisen liman muodostuminen, ilmavaivat, ripuli ja uupumus.
Allergioiden diagnosoiminen
Yleisin tapa diagnosoida allergioita on yksinkertainen verikoe, joka testaa yleensä veren IgE- tai IgG-tasoja. IgE-allergiat ovat välittömiä reaktioita ulkoisiin aineisiin, jotka ovat päässeet kehoon. Nämä ulkoiset aineet voivat tulla ruoasta tai hengityksen kautta. IgE-allergiat voivat aiheuttaa hyvin vakavia oireita, kuten hengitysvaikeuksia, turvotusta ja nokkosihottumaa. Vielä vakavammissa tapauksissa IgE-allergiat voivat johtaa anafylaktiseen shokkiin.
IgG4-ruokayliherkkyydet eivät ole yleensä niin vakavia kuin IgE-ruoka-allergiat, ja tyypillisiä oireita voivat olla: päänsärky ja pahoinvointi, kohtaukset ja hyperaktiivisuus. Nämä voivat tapahtua tuntien tai jopa päivien kuluessa siitä, kun kyseinen ruoka on nautittu. Oireiden taso ja vakavuus vaihtelee yksilön genetiikan mukaan. IgG-allergioita hoidetaan yleensä poistamalla ongelmaruoat ruokavaliosta ja auttamalla ruoansulatusta probiooteilla.